Вече ви разказахме за световните лидери, които са жени и се

...
Вече ви разказахме за световните лидери, които са жени и се
Коментари Харесай

Доказано: Жените са по-добри лидери във време на криза

Вече ви разказахме за световните водачи, които са дами и се оправиха впечатляващо с Covid рецесията. Преди дни Естония стана първата страната стана първата страна, отпред на която едновременно са две дами – президент и министър ръководител, а наклонността за включване на дамите в политиката се ускорява от ден на ден! 

Когато се приказва за кариерите на дамите обаче съществува термин, наименуван „ стъклена канара “. Той разказва невидимата преграда за прогрес, с която дамите постоянно се сблъскват, когато са подготвени да получат покачване за управителна позиция в бизнеса. „ Стъклената канара “ разказва концепцията, че когато дадена компания е в неволя, дамата началник може да я избави. На дамите постоянно се дава опция да потвърдят качествата си, като им се връчва " нещо, което към този момент е счупено " и възможностите за неуспех са огромни.

Теорията е разказана от списание Harvard Business Review, което търси отговор на въпроса дали в действителност дамите са по-квалифицирани да управляват по време на рецесия. Изданието показва, че няколко самостоятелни проучвания удостоверяват идентични резултати –

по време на пандемията от ковид страните, ръководени от дами, са се справили доста по-добре.

Там броят на инфектираните, както и този на смъртните случаи са доста по-малко. По същия метод американските щати, ръководени от дами губернатори, са отчели по-нисък % в разпространяването на вируса.

Изданието написа, че през 2019 година е извършено проучване, което потвърждава, че

дамите са оценени като по-добри водачи от тези, които са работили с тях спрямо мъжете.

Данните са извлечени от оценки на над 60 000 водачи (22 603 дами и 40 187 мъже). Подобни данни са събрани и по време на  Covid-кризата.

Между март и юни 2020 са оценени 454 мъже и 366 дами, като дамите още веднъж са получили по-висок рейтинг – те са оценени доста по-положително от мъжете и имат по-адекватни реакции по време на рецесия. Оценките се слагат по 19 критерия, като в 13 от тях водачите от женски пол са се показали по-добре. Сред тях са вдишване на самодейност, вдъхновяване на другите, взимане на решения, подкрепяне на непознатото развиване и създаване на връзки – въобще всички сфери, които са свързани с междуличностните умения.

„ Жените водачи осъзнават по-добре страховете, които подчинените и изпитват, демонстрират по-голяма угриженост за благосъстоянието им и са по-категорични в проектите си “, заключва Harvard Business Review.

 
" Ако не ти дават място на масата, донеси сгъваем стол " – за дамите в политиката
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР